Stiri si evenimente » Informatii legislative

Informatii utile despre casele de marcat si caracteristicile acestora

Configuratia aparatelor de marcat electronice fiscale

Casele de marcat sunt impartite in trei categorii, dupa cum urmeaza in clasificarea de mai jos:

a) case de marcat electronice cu structura inchisa, izolate.

  Aceste case de marcat au hardware dedicat, set fix de functii, baza de date proprie si functioneaza izolat, fara posibilitate de conectare la un calculator. Modulul fiscal este integrat in hardware propriu, iar programul de aplicatie si cel de control din modulul fiscal sunt plasate intr-o memorie fixa.

b) case de marcat electronice cu structura inchisa, conectate la calculator.

    Suplimentar fata de aparatele de marcat electronice fiscale prevazute la lit. a), aceste case de marcat dispun de o interfata prin care se asigura cooperarea cu un program ce ruleaza pe calculator. Interfatarea furnizeaza un set limitat de comenzi de modificare, completare, citire a bazei de date interne si de emitere de documente fiscale. Securitatea comunicarii si integritatea corectitudinii inregistrarilor sunt asigurate de modulul fiscal prin programul sau de control.

   c) case de marcat electronice computerizate.

    Aceste case de marcat sunt realizate pe o structura de calculator standard, in care este inclusa o placa fiscala ce contine un modul fiscal cu hardware si program de control proprii, care se interfateaza cu programul de aplicatie al aparatului de marcat electronic fiscal, care ruleaza pe calculatorul standard printr-un set limitat de comenzi de interfatare adecvat acestei categorii de aplicatii. Eventuala comunicare pentru integrarea intr-o retea este controlata de programul de aplicatie in limitele acceptabile pentru aceasta clasa de aplicatii.

Pe langa acestea, in categoria de aparate electronice fiscale mai exista:

- aparate sau terminale cu functii de case de marcat electronice

    Aceste aparate sau terminale sunt dispozitive identificabile ca structura si program aplicativ, care includ o placa fiscala ce contine un modul fiscal. Interfatarea aplicatiei cu modulul fiscal confera acestora si functii de casa de marcat, in afara altor functii specifice;

- imprimante fiscale

    Imprimantele fiscale sunt dispozitive care includ un modul fiscal, memorie fiscala si periferice controlabile de catre acesta; nu au program de aplicatie propriu si se interfateaza ca periferice cu un sistem de calcul, cu structura hardware si program aplicativ identificabil.

Important!
Casele de marcat computerizate, terminalele cu functii de case de marcat si imprimante fiscale pot fi comercializate numai impreuna cu programul aplicativ avizat.

Un aparat de marcat electronic fiscal supus comisiei pentru avizare trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, ce sunt enumerate in intregime si detaliate in documentul atasat  acestui articol, in Sectiunea a 2-a, Art. 22.

Pentru mai multe informatii puteti apela centrul de suport clienti Danubius Exim la numarul de telefon 021 200 6000.
Fisiere atasate articolului  » Hotararea_479.pdf
Pagina se incarca